Ana içeriğe atla

BULUNTU

Bul beni, demiştim.
Ve beni buldu…
Tam da o esnada, kâğıt üzerinde intihar ediyordum, işte benim yazarlığımın en can alıcı noktası buydu. Yaşıyordum bu sayede; aklıma gelen intihar senaryoları, beni öldürmek yerine, kâğıtlara dökülüyor beni daha bir var ediyordu. Anladım ki, o da benim gibiydi, dünya üzerinde, ‘’evim’’ deyip kendini rahat hissedebileceği tek karış toprak yoktu, o da benim gibi bu şehre fazla geliyordu… Oysa şehrin bize verdiği zarardan çok, biz ona zarar veriyorduk, birbirinden habersiz her gece ağlayan iki genç kadındık, birbirinden habersiz her gece yaşamına son verip ertesi gün adımları hayata geri geri giden iki yaşlı ruh yahut siyahın en koyu iki tonu. Bizim nefes alıp verişlerimiz, kalemlerden döktüklerimiz, içimizden elediklerimiz şehri tarifi imkânsız bir kasvete boğuyordu. Buralarda çoktandır güneş doğmuyordu.
Kırmızıydım ben, bir müddet konuştum onunla rengini bile bilmeden. Kırmızı devrim demekti, ama yeniliklere kapalı, takıntılı ve hasta bir ruha ev sahipliği yapıyordu bu beden. Aslında insanlarla zaman geçirmeyi hiç sevmem. Yalnız geçen özensiz öğünlerime, evimin duvarlarına sadece benim kokumun sinmesine, birine sarılmak istemeden uykuya dalmaya ve tüm eylemlerin en yalnız haline alışığım ben.
O gün, öğle yemeğimde bana eşlik etti.
Benden daha yabani değildi.
Aksine, karşımda gördüğüm narin beyaz renkli bir saksı çiçeğiydi. Bense, doğada kendi haline bırakılmış bir diken… Bal rengi gözleriyle hiç boyanmamış saçları, bal rengi sesini tamamlıyordu. Karşınıza geçtiği zaman –ah, siz ve önyargılarınız!- bu kız için diyeceğiniz şey: ‘’Hayatı öylesine yaşayıp gidiyor, belki burnu havada, kız işte, bir ilgi alanı ya da bilgi birikimi yoktur’’, olabilirdi. Çünkü birinin gözlerinden anlayamazsınız, onun kırgınlıklarını, yaşama tutunurken rüzgâra kafa tutan ince-çiçek-gövdesinin içindeki kocaman kalbi siz göremezsiniz. Son olarak, siz kocaman gülen her insanı, gerçekten mutlu zannedersiniz.
Ve dokunsam ağlayacaktı… Dokunmadım.
Sonra, sigaranın edebiyata çok yakıştığına karar verip iki sigara yakıştık. Biz, iki farklı beden içinde ‘’ya mucize, ya da ölüm’’e birer yakarıştık… Biz, birbirinden habersizce, iki farklı bedende ve aynı ateşte yanmıştık. Çok yanmıştık… Hiçbir şey gizlemiyordu ruhumuzun kömür rengini, ne giydiğimiz cıvıl cıvıl renkler, ne kırmızılar, ne gülüşlerimiz… Bir süre sessizce bakıştık boşlukla, bir o, bir ben. Lakin güzel yanmıştık! Sonrasında da bir müddet birbirimize tebessüm ettik, kimseler görmüyordu ama o müddetle belirlenen çok bilinmeyenli zaman zarfında, aslında ikimiz de sessizce ağlamıştık. Başka kadınlar ağlarken makyajları akardı, bizim yanaklarımızdan küllerimiz süzülüyordu simsiyah. Bir yolda kesişmiştik, yol kesilmişti ve uçurumdan atlamıştık. Aydınlanamayacak kadar karanlıktık aydınlanamadık ama, bir amacı vardı kaderin yine… Anlamıştık.
Diğer insanların tersine, susarken anlaşmıştık…
Hem, ne değişecekti ki konuşsak? Her cümlesinin sonunda, ‘’Ben de!’’ diyecektim, her cümlemin sonuna kendisini dâhil edecekti, yutmuştuk kelimeleri. Sonra yuttuğumuz acıların üstüne, bir de kelimeler eklenince, stresten reflüyle boğuşan midelerimize fazla gelmişti. Kusmuştuk kelimeleri. Aldık elimize kalemi ve yazmaya başladık.
Şehirle sorunumuz vardı. Aynalarla. Adamlarla… Dalgalarla… Oysa bulunduğumuz karasal iklimde dalgaları izleyebileceğimiz bir deniz yoktu. Olmayan dalgalarda boğuluyordum ben, sonra o beni buldu. Uzattığı değnekten tutup, kendim çıkacağım yerde onu da çekiverdim dibe. Sonradan fark ettim ki, o da zaten dipleri seviyordu, sadece suya tek başına girmeye korkuyordu. Dalgalar sarsaydı bedenimizi, onlar hiç değilse sevildiğimizi hissettiriyordu. Benim tarzımda beni sevebilecek biri yoktu -onu artık eklemeyeceğim çünkü hayatı benimle aynı ince çizgi üzeriden yürümeye çalışıyordu- biri de çıkıp tüm tutkusuyla beni hayatına kabul edemiyordu. Öyle bir bütünleşmişim ki karasal dalgalarla, karşıma kim çıkarsa çıksın, boğulacağını düşünüp, kıyıdan bakmakla yetiniyordu.
Özenle seçilmiş kelimelerin arasına serpiştirilmiş bir özne oldum özensizce... Canhıraş çığlıklar attım hayatın kendisine... Bela oldum, belaya bulaşıp vedalarda buluşan, belanın üstüne çekildiği her bir lanetin bahtsız bedevisine. Berhudar olmak yerine, bertaraf oldum, bedbaht oldum ben genellikle...
Selam verdim bir köyün en delisine; zaten bir tek o anladı beni, el koydum değneğine...
Yazmak rahatlatıcıydı bir eski-ay-gecesinde... Öleyim bari, deyip beceremedim, nefesler aldım ben de... Zaten aldığımız her nefes, bir adım daha yaklaştırmıyor muydu bizi ''mutlu-son-ölüm''lere?.. En iyi, en acımasız, en kararlı ve en umursamaz satırlarımı yazıyordum. Ben, beni yazarken izleyebiliyordum. Ben, beni sevmiyordum. Ben-kendimle-yaşarken-dalga-geçiyordum. Belki de ben ne yazmayı ne de yaşamayı becerebiliyordum.
Durdum.
Ve o an, onun bal rengi sesini duydum…

(Kulaklıkta İlhan İrem – Hasretim Sana / 1975, orijinal plak kayıt)

Selin'S




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KÜLLERİ YAKAN DİYALOGLAR

Selin: Ben, Şiirlere ve yazılara isim bulmakta usta olan ben, Hissettiğim şeye bir ad bulamamakla birlikte, hissediyorum. Hislerim hala yaşıyormuş. Hadi kutlayalım bunu, bu gece ölmeyen hislere içiyorum. Ve aynı şarkıyı, aynı kişi için defalarca kez üst üste dinliyorum. Umut: Aynı şeyi aynı kişi için her gece hissetmekten farkı ne ki? Aynı insana yazmıyor muyuz ömrümüz boyu tüm şiirleri? Selin: Hissettiğin an, içinde yaşıyorsun bir şeyleri. Kaldı ki bence öylesi daha iyi, bazı şeyler bilinmemeli. Umut: Tavandaki karolari saymaktan gözlerim bozuldu. Biraz da sesim kısık şarkı söylemekten bağıra bağıra. Görüyorum... Selin: Göremiyorum. Ne alfabedeki harfleri, ne yazdığım şiiri... Ne hislerimi ne bir gün sonrasını… Boğuluyorum. Umut:  Bak, şimdi karanlık ama yine doğacak güneş. Biz dursak da dönüyor dünya, biliyorum. Yıka yüzünü okyanuslarla, dağlara tutun, taşları sevmiyorum. Kalk hadi. Selin: Okyanus güneşin yakıcı sıcağına da...

Artık Sevmiyorum Ba(ş)lıkları

Çocukken alıştığımız gibi devam ediyordu hayatım, Çünkü biz sesi bile çıkmayan bebekleri uyutmaya çalışıyorduk küçücük dizlerimizde... Olmayan sobalara kesilmemiş ağaçlar atıp yanmasını izliyorduk, Hatta benim bir battaniyem vardı, turuncu, yarım, yaprak desenleri üzerinde Ben onu çırpamazdım, üzerinden yapraklar dökülmesin diye... Bir şeyler yine sahteydi çocukluğumda ama mutluydum... Olmayan aşkına tutunup, olmayan bir adamı seviyorum şimdilerde. Bazı şeyler kadar sahte olan bu durumda şimdi neden mutlu olamıyorum? Beş yıl kalmıştı otuz yaşıma, Nereden bakıldığına bağlı olarak çok genç ve çok yaşlıyım... Elimde dolunay çizelgesiyle geçişini izlerken ayların Aylar kendine yuva edinir kaplumbağa kabuklarını bayım Çığlardır parlayan gökyüzünde, Yıldızlar soğuktur aslında, Bir başka gezegende bile siz varsanız hayat vardır Ben yine kelimeleri yanarken soğuktan donan bir şehirde Sizin verdiğiniz nefesleri almaktayım... Üç defa da öldüm üstelik, gerçek birer ölümdü h...

İyiliğimde

       Yıkanmış gri beton merdiven kokusunu içime çekerek, soyulmuş duvarlarını izlediğim apartmanı kat be kat aşıp, anlamaya çalışıyorum. Yıpranmışlığı kadar yıkanmış, sorduğu kadar soyulmuş boyaları. Yüzümün akmış rimelleri ve ağladıkça artan gözyaşı kokusuyla; ben bir apartman mıyım? Her katımda farklı hayatlar, derinlerimde huzursuz fareler ve kaçık solucanlar ile ben de böyle sıkıcı mıyım? Yeni yıkanmış bir merdiven kokusu kadar yanıltıcı hayatım.      İyiyim. Hiç içmemiş olana, rakı kokusu kadar iyi. Kalbimi şöyle bir söküp, helallik aldıktan sonra bitirecek kadar iyi... Üzerimden bir motor geçmiş de "Bu da mı gol değil?" demiş olacak kadar iyi... Hâlâ sevgisizce yaşarcasına öylece... Sarı bir şiirde sadece "öylesine" kelimesine aşık olacak kadar iyiyim ve olmak istemeyecek kadar. Henüz hayata geçememiş planlar kadar, yanlış alınmış kararlar, yanlış anılmış şairler gibi, bundan sonraki yaşanacak yıllarda yanıp, hiç sönmeyecekmişçesine iyiyim. Teş...